Wie een kachel heeft is zelf verantwoordelijk voor goed onderhoud van de kachel, het rookkanaal en de schoorsteen. Een belangrijke manier om je schoorsteen en rookkanaal goed te onderhouden is het laten vegen van de schoorsteen. Bij het afvoeren van de lucht blijven namelijk stof- en roetdeeltjes achter in het afvoerkanaal, die vrijkomen bij het stoken. Neem bijvoorbeeld creosoot, dit is een teerachtige, brandbare substantie die zich opbouwt in de schoorsteen. Bij het vegen van de schoorsteen verwijderen we alle brandbare resten, waardoor de kans op een schoorsteenbrand afneemt. Maak gelijk een afspraak voor de reiniging van je schoorsteen.

Naast de jaarlijkse veegbeurt is het belangrijk om de schoorsteen te la- ten schoonmaken als het rookkanaal verstopt is. De afvoer van de vuile lucht werkt dan niet naar behoren. Dit kun je merken aan rook in huis of rommel in de kachel. Mensen die de kachel erg vaak aan hebben, laten het rookkanaal ook vaker reinigen.

Wanneer de kachel in het voorjaar uit staat, kan het ook gebeuren dat er vogels een nestje zijn gaan maken in de schoorsteen. Deze vogelnesten verwijderen we graag voor je!

Chat openen
Hulp nodig?